Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk
Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk

Kontakt Surferslounge

Anders E. Rasmussen

Anders @ Surferslounge . com

Velkommen til Surferslounge.dk - Danmarks virtuelle klubhus for surfere

Hvorfor er windsurfing så fedt?

Hvis ikke spørgsmålet giver sig selv, hvem er så bedre til at svare på det end windsurferne selv. Vi spurgte vores gruppemedlemmer på Surferslounge-gruppen på Facebook. Herunder kan du læse nogle kommentarerne:

Windsurfing er en livsstil - når man først har oplevet fornemmelsen af at komme op og plane på et surfbræt - tjaaa... Så er man fanget. Der er ikke 2 dage der er ens på vandet og mulighederne er mange, speed, slalom, wave og freestyle, om det så er som hobby eller konkurrence surfer. Der er kun dig selv og naturens kræfter på vandet, hvilker i sig selv er fascinerende. Og så er der selvfølgelig alle vennerne i surfmiljøet som er unikt. Kunne ikke beskrive det kortere, men windsurfing ER livet.

(Citat: Facebookbruger i Surferslounge-gruppen)

Fordi man er fokuseret på en eneste ting og kun det. At leve Lige her og nu.

(Citat: Facebookbruger i Surferslounge-gruppen)

It's clean, you and mother nature, complete freedom. It's exhilarating, frustrating, cold, knackering and a complete buzz, everything a sport should be. You and like-minded people sharing a love of everything windsurfing. Somedays you just want to give up, but you don't, you can't because you know what it is you love about it every day.

(Citat: Facebookbruger i Surferslounge-gruppen)

Hvornår er man klar til at surfe i fodstropperne?

Hvis du er kommet godt igennem de basale begynderfærdigheder på windsurfboardet, så er du sikkert begyndt at opleve, at boardet kommer op at plane. At plane betyder at boardet kommer mere fri af vandet og får fart på. Boardet ligger således mere oven på vandet og ikke i vandet. Nu bliver surfboardet straks mere levende, og du vil få brug for at stå endnu bedre fast. Her er fodstropperne dine bedste "venner". Når du først står i fodstropperne kan du let modstå bølger og fast under fødderne og sågar fodstyre boardet i den ønskede retning.

Hvordan kommer man i fodstropperne?

Du skal begynde at fokusere på at komme i fodstropper, når boardet planer (kommer fri af vandet). Det er vigtigt, du ikke træder for tidligt tilbage på boardet for at komme i stropperne, da du i så fald vil bremse farten. At bevare din fart og planing er afgørende. Derfor er det vigtigt at bevare vægten på forreste ben. Det gør du ved forsat at rette din overkrop i sejlretningen, så du undgår at krop og board er parallelle (læs artiklen: Så kig dog i din sejlretning).

Start med at føre din forreste fod i den forreste fodstrop. Det er en god idé at øve sig i at plane blot med den ene fod i stroppen. Herved opnår du hurtigt succes og bevarer nemmere farten uden at risikere at lægge for meget vægt på hækken (bordets bagerste del).

Træn uden at kigge ned! Det er vigtigt, at du træner bevægelsen mod fodstropperne uden at se ned. Det er særligt, når bagerste fod skal i stroppen, at folk begynder at kigge ned og pludselig oplever, at farten går af og boardet skærer op i vinden. I stedet skal du lægge vægten på dit forreste ben og lade dit bagerste fod glide langs boardet til du rammer fodstroppen. Med vægten fremadrettet kan du nu lade foden glide ind i stroppen. Nogle foretrækker at starte med at sætte foden oven på stroppen, som et trin på vejen. Det kan være en god idé med dette ekstra trin, hvis du bøvler med at ramme foden ind i stroppen i første hug.

Det er nemmere at sejle i fodstropper, hvis de er placeret forholdsvist centralt og længere fremme. Har du muligheder for at justere, så kan du lege med placeringen af fodstropperne. Kniber det med at ramme i fodstropperne, kan du i starten gøre dem lidt større.

Bliver du ved med at opleve, at boardet mister fart eller skærer op i vinden, kan du forsøge at gå i den bagerste fodstrop først og dermed bevare din forreste fod længere fremme mod masten. Det kan være en alternativ vej til målet, men ikke den vej vi normalt vil anbefale, da det ofte medfører, at du får en uhensigtsmæssig og unaturlig position på boardet.

Fokuspunkter

  • Overkroppen roteres i sejlretningen
  • Før din forreste fod i forreste fodstrop
  • Vægten på forreste fod/ben
  • Undgå at kigge ned
  • Lad din bagerste fod glide langs boardet til den rammer fodstroppen

Hvornår er jeg klar til at bruge trapez?

Du kan på et ret tidligt tidspunkt i din windsurfkarriere begynde at vænne dig til at sejle med trapez. Når først du har styr på det basale, så kan du passende tage trapezen om livet. Selv når du ikke planer, kan du øve dig i at få trapezkrogen i trapezsnorene og mærke, hvad det gør ved sejlet. Målet er at finde et balancepunkt, hvor der er mindre belastning på armene og samtidigt lige meget belastning på begge arme.


Når du begynder at plane på boardet, så skal du anvende trapez.

Hvor må man wind- og kitesurfe?

I Danmark er der et utal af muligheder for at finde vand. Enten havet, fjorde eller søer. Som udgangspunkt må man windsurfe og kitesurfe langs alle danske kyster, men der kan være lokale restriktioner, særligt for kitesurfere.

Du kan orientere dig på dette kort på Google Maps.

Wind- og kitesurfing bør heller ikke foregår, hvor der er badende. Nogle badestrande har markeringer, mens andre ikke har. Men under alle omstændigheder skal du vise hensyn. Et trapezstyrt og en mast der ryger i vandet, kan være farlig og ligeledes virke skræmmende for folk, der ikke er vant til board, sejl og kite.

Sejlrende og havneudløb er heller ikke steder der må wind- og kitesurfer. Du må dog gerne passere en sejlrende, men vis respekt for erhverv og pas på dig selv.

Hvor finder jeg en surfskole?

På Dansk Sejlunions hjemmeside kan du finde oplysninger om surfskoler over hele landet. Hvis du befinder dig i nærheden af hovedstaden, så anbefaler vi vores venner i Copenhagen Surf School.

Er windsurfing svært?

For 30 år siden havde svaret nok været ja. I dag kan unge som gamle komme i gang med at windsurfe. Udstyret vejer en brøkdel af, hvad det gjorde tidligere og begynderudstyret er ukompliceret at gå til. Så med den rette instruktion og de rigtige forhold, er det forholdsvist nemt at lære de basale færdigheder i at windsurfe: At sejle i roligt tempo, vende, sejle tilbage uden at drive langt væk fra udgangspunktet.

Det kræver en del mere øvelse og tålmodighed, når skridtet skal tages til at opnå fart og surfe i oprørt hav og højere vindhastighed, men overgangen fra begynder til øvet er sjov og fuld af ny læring. Ligesom på ski føler man udvikling dag for dag og time for time.

Hvordan kommer jeg i gang med at windsurfe?

Besøg en surfskole tæt, der hvor du bor. Der findes surfskoler over hele landet. Du kan også starte i den lokale surfbutik og spørge dem til råds.

Få den rette vejledning om windsurfing?

Få den rette vejledning. Både når det gælder teknikken, søfartsregler, sikkerhed mv. så er det altafgørende, at du tager imod vejledning og undervisning fra erfarne windsurfere. Der findes masser af gode surfskoler over hele landet med erfarne windsurfinstruktører. Det kan være afgørende for, om du udvikler dig hurtigt og ikke står tilbage med frustrationer over manglende udvikling, forkert valg af udstyr m.m.

Sikkerhed på vandet først og fremmest

Havet er det fedest element at dyrke sport i. Windsurfing er den fedeste sport, punktum. Men hav respekt for de elementer du befinder dig i: Vand, vind, strøm, kulde, bølger, andre fartøjer - der er mange ting, som du skal have viden om og tage dig i agt for. Det er et must at lære søfartsregler, så du ikke er til fare for hverken dig selv eller andre. Brug tid på at studere vejrudsigten, så du har en idé om, hvad du kan forvente af den pågældende vejrsituation. Spørg mere erfarne surfere til råds om forholdene, fx store sten, strømforhold og lignende.


Tjek dit udstyr. Vær sikker på, at du ikke har udslidte dele, fx nedhal, powerjoint eller andet, som trænger til at blive skiftet. Bær altid redningsvest og tag aldrig ud alene.

Køb af windsurfudstyr

Der er mange muligheder for at købe velegnet, brugt udstyr, men du skal vide, hvad der passer til dit niveau. Køb ikke for gammelt. I surfbutikkerne landet over møder du personale med ekspertise til at hjælpe med at finde passende gear til dig. Derfor kan surfbutikkerne være et godt sted at spørge til råds forud for køb og måske endda handle første gang, du køber windsurfudstyr.

Begynderudstyr til windsurfing

The point of using dummy text for your paragraph is that it has a more-or-less normal distribution of letters. making it look like readable English.

Hvor meget vind skal man bruge for at windsurfe?

Et citat der sidder fra fra mine første år med windsurfing i 90'erne hed: "Livet starter ved 10 sekundmeter". Windsurfing bliver rigtig sjovt allerede fra 8 m/s og op til omkring kulingstyrken omkring 25 m/s. Mere vind kan også gå, men for mange bliver det ren overlevelse.

Den nedre grænse for, hvor meget vind man skal bruge for at windsurfe har rykket sig i takt med at windsurfudstyret og teknologien er blevet udviklet. Freestyle/wave-sejlerne skal ca. bruge 8 m/s eller mere før de kan plane og springe på bølgerne, mens freeride, race og særligt formula windsurfing kan udføres ned til 5-6 m/s. I formula er boardsene meget brede og sejlene store og planer i ganske lidt vind. Det samme gør sig gældende med de nyere foil discipliner: Wingfoil og windfoil.

Kan man windsurfe i mindre vind end 5-6 m/s?

Absolut! Særligt nybegyndere har glæde af, at det ikke blæser så meget, så man kan indøve de basale færdigheder uden at blive alt for udfordret på balance og fysik. Begyndere har de bedste betingelser fra 1-8 m/s. Dog kan totalt vindstille eller springende vind gøre det nærmest umuligt at få noget ud af surfboardet.

Også øvede windsurfere kan have glæde af at træne i lettere vind. Mere avancerede tricks, håndtering af riggen, fodstilling og vægtfordeling kan med fordel indøves i let luft. Særligt i disciplinen freestyle kan mange dele af bevægelsesmønstrene trænes på de mere stille dage, inden de skal sættes sammen til power moves i fuld fart.

Fællesskab på Facebook

I Surferslounge-gruppen på Facebook kan du møde ligesindede, søge hjælp og vejledning hos erfarne sejlere. Alle er velkomne til at poste spørgsmål eller billeder fra en god dag på vandet. Vi surfere nyder at se, hvordan forholdene har været på forskellige spots, måske sågar se, hvad vi er gået glip af.

Instruktionsvideoer


Tilmeld dig vores mailingliste

Nyhedsbrev: 2-3 gange årligt

  • Nyheder
  • Brugt udstyr
  • Vær først til at høre om nye tiltag