Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk
Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk

Kontakt Surferslounge

Anders E. Rasmussen

Anders @ Surferslounge . com

Velkommen til Surferslounge.dk - Danmarks virtuelle klubhus for surfere

“Så kig dog i din sejlretning!”

Windsurf Sejlretning
“Så kig dog i din sejlretning!”

Dette er ikke et surt opstød, selvom overskriften kunne antyde det. Det er snarere en sætning, der til enhver tid skal ligge i surferens baghoved - i hvert fald, hvis man vil øge sin succesrate i forhold til det man øver: Kig i sejlretningen!

Gælder alle discipliner

Som freestyle- og wavesejler inden for windsurfing har jeg efterhånden ikke tal på, hvor mange gange, jeg har fejlet tricks eller manglet flow i min bølgeridning. Frustrationerne har til tider været store over at fejle i de samme sekvenser af en manøvre. Fx når jeg røg lige på ryggen i vandet hver eneste gang, jeg satte af i en spock.

På samme måde har jeg undret mig over, hvordan jeg efter et par timers bølgesejlads i Hanstholm har fejlet i flertallet af mine jibes, som ellers normalt sidder ganske sikkert. Måske kender du også til følelsen af at side fast i manøvrer, bølgeridning eller en anden bevægelse på boardet. Et af de bedste råd jeg har fået og kan give videre er ganske simpelt at kigge i sejlretningen...

For mig gælder det i hvert fald, at når mit fokus flytter sig fra det "at jibe" til at både at spotte den rigtige bølge og orientere sig i forhold til andre sejlere, så glemmer jeg én af de mest basale ting for at lykkes - nemlig at se i sejlretningen og i dette tilfælde dreje hovedet og kigge parallelt med skulderen. På billedet herunder er prototype eksemplet på én af mine "børnefejl", som jeg i situationen sjældent formår at rette. Medmindre, jeg er meget fokuseret på det!

windsurfing sejlretning
En af flere grunde til, at jeg yderst sjældent lykkes med shaka'en. Rotationen skal ske op i mod vinden (mod uret), men jeg retter ansigtet lige frem eller endda tilbage mod højre skulder og bremser rotationen. Fremfor at kigge i sejlretningen - en anelse over venstre skulder.
windsurfing sejlretning
Helt anderledes flow i rotationen i flaka'en. Ansigtet fokuserer henover venstre skulder i en rotation mod uret.

Modsat er der større succes i "flakaen" på det næste billede, hvor mit fokus tydeligt er hen over venstre skulder/arm. Vel og mærket i en bevægelse, der sker mod uret.

Også gældende på SUP og snowboard

Det er ikke anderledes, når vi tager en tur på SUP'en og retter ansigtet op og kigger frem for os. Måske kender flere nybegyndere følelsen af at kigge ned på boardet eller padlen. Det medfører i de fleste tilfælde en mindre korrekt kropsholdning og større risiko for ubalance.

På samme måde har jeg erfaret, at det er på snowboardet. Her kæmper jeg stadig :))) men min oplevelse er, at når jeg carver/drejer, kigger over skulderen og ind i svinget, så går der længere tid mellem, at jeg falder på røven.

Hvad sker der, når jeg kigger i sejlretningen?

For mig at se, sker der to afgørende ting, når vi bevidst bruger vores øjne til at styre og retningsbestemme vores bevægelser.

Tag fx windsurfernes jibe eller bølgesurferens cutback. I det øjeblik vi drejer ansigt og kigger henover skulderen, sikrer vi os, at vi har kroppen fremadrettet og vægten på forreste ben, mens vi skaber et helt naturligt vrid i kroppen, som generer "dreje"-bevægelse i boardet.

  • Vi retter kroppen op og sikrer en mere naturlig og korrekt fremadrettet kropsholdning.
  • Vi skaber det rette vrid i overkroppen, som påvirker den bevægelse, som boardet under os reagerer på.
K4fins.com

Udvalgte blogs

Solopgang i Grenå

Early bird i Fornæs

Vejrudsigten var ikke overbevisende, og det er aldrig et godt grundlag for succes ved Fornæs.
Johan Søe jibing

Fartdjævlen: Johan Søe

Farverne i Johan Søe's sejl er primært sorte. Boardet er rødt. Der mangler bare, at der kommer flammer ud af hækken...
Juelsminde windsurf

En skuffende dag i Juelsminde

Der var lovet hård vind fra syd og regn søndag d. 4. oktober. Vi var en lille flok...
Shaka windsurfing Anders E. Rasmussen Bønnerup

Masteview fra Bønnerup

Bønnerup bød på små bølger og nordvesten. Vi havde håbet på mere, men fik trods alt en god dag med solskin og vind.
Windsurf Sejlretning

“Så kig dog i din sejlretning!”

Dette er ikke et surt opstød, selvom overskriften kunne antyde det...
windsurf forsidebilede

En gang varm luft

Der er atter varm luft over Danmark. Temperaturen er banket op omkring 15 grader og nogle steder endnu højere.
Surf School Copenhagen

Relaterede billeder:

Tilmeld dig vores mailingliste

Nyhedsbrev: 2-3 gange årligt

  • Nyheder
  • Brugt udstyr
  • Vær først til at høre om nye tiltag