Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk
Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk

Kontakt Surferslounge

Anders E. Rasmussen

Anders @ Surferslounge . com

Velkommen til Surferslounge.dk – Danmarks virtuelle klubhus for surfere

“Så kig dog i din sejlretning!”

Windsurf Sejlretning
“Så kig dog i din sejlretning!”

Dette er ikke et surt opstød, selvom overskriften kunne antyde det. Det er snarere en sætning, der til enhver tid skal ligge i surferens baghoved – i hvert fald, hvis man vil øge sin succesrate i forhold til det man øver: Kig i sejlretningen!

Gælder alle discipliner

Som freestyle- og wavesejler inden for windsurfing har jeg efterhånden ikke tal på, hvor mange gange, jeg har fejlet tricks eller manglet flow i min bølgeridning. Frustrationerne har til tider været store over at fejle i de samme sekvenser af en manøvre. Fx når jeg røg lige på ryggen i vandet hver eneste gang, jeg satte af i en spock.

På samme måde har jeg undret mig over, hvordan jeg efter et par timers bølgesejlads i Hanstholm har fejlet i flertallet af mine jibes, som ellers normalt sidder ganske sikkert. Måske kender du også til følelsen af at side fast i manøvrer, bølgeridning eller en anden bevægelse på boardet. Et af de bedste råd jeg har fået og kan give videre er ganske simpelt at kigge i sejlretningen

For mig gælder det i hvert fald, at når mit fokus flytter sig fra det “at jibe” til at både at spotte den rigtige bølge og orientere sig i forhold til andre sejlere, så glemmer jeg én af de mest basale ting for at lykkes – nemlig at se i sejlretningen og i dette tilfælde dreje hovedet og kigge parallelt med skulderen. På billedet herunder er prototype eksemplet på én af mine “børnefejl”, som jeg i situationen sjældent formår at rette. Medmindre, jeg er meget fokuseret på det!

windsurfing sejlretning
En af flere grunde til, at jeg yderst sjældent lykkes med shaka’en. Rotationen skal ske op i mod vinden (mod uret), men jeg retter ansigtet lige frem eller endda tilbage mod højre skulder og bremser rotationen. Fremfor at kigge i sejlretningen – en anelse over venstre skulder.
windsurfing sejlretning
Helt anderledes flow i rotationen i flaka’en. Ansigtet fokuserer henover venstre skulder i en rotation mod uret.

Modsat er der større succes i “flakaen” på det næste billede, hvor mit fokus tydeligt er hen over venstre skulder/arm. Vel og mærket i en bevægelse, der sker mod uret.

Også gældende på SUP og snowboard

Det er ikke anderledes, når vi tager en tur på SUP’en og retter ansigtet op og kigger frem for os. Måske kender flere nybegyndere følelsen af at kigge ned på boardet eller padlen. Det medfører i de fleste tilfælde en mindre korrekt kropsholdning og større risiko for ubalance.

På samme måde har jeg erfaret, at det er på snowboardet. Her kæmper jeg stadig :))) men min oplevelse er, at når jeg carver/drejer, kigger over skulderen og ind i svinget, så går der længere tid mellem, at jeg falder på røven.

Hvad sker der, når jeg kigger i sejlretningen?

For mig at se, sker der to afgørende ting, når vi bevidst bruger vores øjne til at styre og retningsbestemme vores bevægelser.

Tag fx windsurfernes jibe eller bølgesurferens cutback. I det øjeblik vi drejer ansigt og kigger henover skulderen, sikrer vi os, at vi har kroppen fremadrettet og vægten på forreste ben, mens vi skaber et helt naturligt vrid i kroppen, som generer “dreje”-bevægelse i boardet.

  • Vi retter kroppen op og sikrer en mere naturlig og korrekt fremadrettet kropsholdning.
  • Vi skaber det rette vrid i overkroppen, som påvirker den bevægelse, som boardet under os reagerer på.
K4fins.com

Udvalgte blogs

freestyle forside

Freestyle og næsten sommer

Onsdag d. 31. maj blev der uddelt nok vind ved kasse 1 til at, der kunne sejles freestyle i Horsens Fjord.
Waimea Bay surfing Hawaii

Største Eddie Aikau Big Wave

2022-23 udgaven af Eddie Aikau Big Wave invitational blev én, der går over i historien.
vand vinter

Vintersurf – tager du på vandet i kulden?

En del danske surfere tager ud, selvom kulden rammer landet.
Anders Erland Rasmussen Windsurf Hanstholm

Hanstholm i maj

Bølgesæsonen blev for alvor skudt i gang for mig i maj måned. 3 weekender i træk blev Hondaen gjort køreklar…

Go pro shots fra Blåvand

Der var kanongode forhold i Blåvand. Masser af vind og fin størrelse bølger. Jeg smed Go Pro kameraet i mastetoppen…
Surfskole

Nominer din surfklub

Nu kan I nominere jeres surfklub til Dansk Sejlunions “Klubudviklingsprisen 2023”. Prisen går til de nyskabende…
Surf School Copenhagen

Tilmeld dig vores mailingliste

Nyhedsbrev: 2-3 gange årligt

  • Nyheder
  • Brugt udstyr
  • Vær først til at høre om nye tiltag