Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk
Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk

Kontakt Surferslounge

Anders E. Rasmussen

Anders @ Surferslounge . com

Velkommen til Surferslounge.dk - Danmarks virtuelle klubhus for surfere

Spotguide: Fakir / Hanstholm

Fakir Hanstholm windsurf
Spotguide: Fakir / Hanstholm

Denne spotguide tager dig med til Hanstholm ved spottet Fakir. Isoleret mellem to store moler finder du Fakir. Med en vis respekt for molerne, vil du opleve Fakir, som et særdeles godt wavespot, som tilbyder både styrbord og bagbordsforhold.

Styrbord i Hanstholm

Hanstholm og Cold Hawaii er ikke lutter bagbords-bølgeforhold. Når vinden drejer i øst, bliver Hanstholm forvandlet til styrbordsforhold på venstre side af den store mole. Spottet kaldes for "Fakir". Måske på grund af de "truende moler", der omkranser spottet. Man kan få styrbordsforhold i vindretning fra sydøst til øst og bagbordforhold i syd og sydvest. I ren øst bliver vinden skrå fra, hvilket kan give fantastiske muligheder for bølgeridning.

Fakir Hanstholm windsurfing spotguide

Fakir

Ordet "fakir" er ofte brugt i religiøse sammenhænge og forbindes for det meste med det at leve et liv uden materielle goder og tværtimod pine sig selv for dermed komme i tættere kontakt med gud. Samtidig brugte nogle Fakirere selvpineriet til at udvise overnaturlige evner.

Hvordan er navnet Fakir er blevet til i Hanstholm?

Nogle steder nævnes det, at det er pga. af det jern og beton, som er synligt i vandkanten. En anden mulighed kan være, at navnet forbindes med molerne. Molerne som omgiver Fakir er skræmmende. Vil du nyde godt af de forhold, som spottet tilbyder, må du leve med en vis frygt og respekt for molerne...

En tredje forklaring, som nok er lidt mere søgt er: For mange danske windsurfere forbindes styrbordsforhold også med selvpineri. Det fleste herhjemme er vant til og har det bedst med bagbordsforhold. Bølgeridning i styrbord kan være noget af en prøvelse. Men som bagbordssurfer må du altså af og til udsætte dig selv for styrbords-fakiren og bevise, at du også har evnerne til denne type bølgesejlads.

Fakir Hanstholm windsurfing spotguide

Vind- og surfforhold

Vindretning: Sydøst og øst (styrbord) - Syd og sydvest (bagbord)
Forhold: Bølger - styrbord og bagbord.
Sværhedsgrad: Øvet til ekspert. Er det din første gang i bølger, skal du ikke tage ud her. Der kan være udadgående strøm og forholdsvis kort afstand mellem molerne.

Faciliteter i nærheden og øvrig information

Faciliteter: Der er en stor og en lidt mindre grusparkeringsplads bag klitterne med nem tilgang til vandet. Der er færre kalksten, som ellers findes langs det meste af Hanstholmkysten. Som det altid er i Hanstholm, er der crowdet i højsæson. Fakir er modsat Middels ikke så bredt et område, så der kan hurtigt blive fyldt.

Der er offentlige toiletter ved Middels men ikke ved Fakir. Hanstholm by og havn tilbyder masser af muligheder for indkøb og spisning.
Øvrig information om surfspot: I 2023 var der i lang tid en hyggelig surfcafé i Hanstholm, men af uforståelige grunde har den ikke fået lov til at blive stående.

Fakir Hanstholm windsurfing spotguide
Fakir Hanstholm windsurfing spotguide

Spotguides

Borre Knob windsurf spotguide Anders Rasmussen

Spotguide: Borre Knob

Borre Knob ligger på sydsiden af Horsens Fjord mellem Juelsminde og Horsens...
Juelsminde windsurfing

Spotguide: Juelsminde

Et legendarisk spot i visse kredse af det østjyske surfmiljø...
Saksild Strand windsurfing

Spotguide: Saksild Strand

Saksild Strand kan benyttes i flere vindretninger, men de bedste forhold opnås i hård nordøstenvind.
Surf School Copenhagen

Tilmeld dig vores mailingliste

Nyhedsbrev: 2-3 gange årligt

  • Nyheder
  • Brugt udstyr
  • Vær først til at høre om nye tiltag