Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk
Surferslounge - Logo - Surferslounge.dk

Kontakt Surferslounge

Anders E. Rasmussen

Anders @ Surferslounge . com

Velkommen til Surferslounge.dk - Danmarks virtuelle klubhus for surfere

Vintersurf – tager du på vandet i kulden?

vand vinter
Vintersurf – tager du på vandet i kulden?

Vintersurf - Tager du på vandet i kulden?

For windsurfere i Danmark og resten af Norden er kulden, noget vi på den ene eller anden måde må affinde os med i ca. 5 måneder om året. Fra midten af november til slutningen af marts kræver det sin surfer at komme afsted på boardet. De fleste af os har stået med røde, iskolde fingre, der dunker og gør ondt, så man nærmest får tårer i øjnene. Man laver febrilsk møllesving med armene, hopper på stedet og puster varm luft ned i sine knugede hænder. Det hjælper bare ikke rigtigt.

De sociale medier har også denne vinter givet et indtryk af at en ret stor del af windsurf Danmark trodser kulden og tager på vandet i vintermånederne. Det er ret fascinerende at se billeder og videoer fra bl.a. Hanstholm, Blåvand, Nordkysten på Sjælland, hvor flere surfere og nyder vind og bølger. Nogle dage rigges der sågar til i flere centimeter dyb sne. Respekt!

Vi er så småt ved at være ovre de koldeste temperaturer. Dog har der inden for den sidste uge fortsat været frostgrader og dage med sne, men kalenderen siger forår og de lunere dage nærmer sig, heldigvis.

Spørgsmål i Surferslounge-gruppen

I Surfersloungegruppen på Facebook stillede vi spørgsmålet: "Tager du på vandet i de kolde måneder i Danmark?" Her svarede 158 medlemmer. 39 % af de adspurgte giver udtryk for, at de tager ud, hvis der er vind uanset vejr og kulde. Yderligere 22 % tager ud, hvis vintertemperaturerne er i den milde ende, mens vi er 33 % som tålmodigt venter på foråret.

Vintersurf spørgsmål fra facebookgruppen
Spørgsmål lagt ud på Surferslounge-gruppen på Facebook

Personligt er jeg selv i den sidste kategori, altså dem der venter på forår. Jeg har i alt for mange sæsoner frosset fingrene af og trænet freestyle i pivkoldt pingvinvand - ikke en fornøjelse. Jeg udviklede tilmed surfers-ear, som netop udvikles, når øregangen eksponeres for kulde over længere tid. Jeg kunne dog blive fristet til at give vintersurf en ny chance... Har tilmed på fornemmelsen, at man efterhånden har udviklet endnu bedre våddragter og andet vintergear, som bidrager til en anelse bedre oplevelse. Derfor går jeg af og til med tanken om at hoppe med på vintersurf-vognen.... måske næste år....

Juelsminde storm januar 2004
Fra de støvede arkiver: Juelsminde 10. januar 2004 - Vi nåede ud inden stormen ramte landet - Ja, jeg skulle langt tilbage for at finde vinterbilleder

Generelle råd til at holde varmen

I følge experimentarium.dk så kan du hjælpe dig selv til at holde varmen. Nogle af deres generelle råd til at holde varmen kan og bør også overføres til windsurfing:

Spis og drik godt - Med kaloriedepoterne fyldt op, har kroppen noget at tære på. Når det er koldt vil kroppen øge forbrændingen og temperaturen i kroppen stige.

Hold tæerne varme - Fødder, hænder hoved er lette at afkøle og vigtige at holde varme

Du kan vænne dig til kulden - Vi mennesker er i stand til at flytte tærsklen for, hvornår vi opfatter noget som værende koldt. Samtidig kan kroppens evne til at forbrænde fedt og omsætte det til energi og varme øges.

No alcohol - alkohol har ingen effekt. Tværtimod kan alkohol medføre at kroppens kernetemperatur falder...

Bevægelse - Jo mere du aktiverer kroppen, jo bedre holder du varmen.

Mennesker der ofte fryser

Når jeg ser andre surfere på de sociale medier, som tager ud i bidende kulde, så kan kan jeg da godt fristes til at bede hjernen lede efter den perfekte undskyldning for, hvorfor jeg ikke selv gør det... Eksperimentarium.dk hjælper gerne hjernen lidt på vej i denne søgning:

De nævner 5 typer, som ofte fryser mere end andre - herunder finder du 3 af dem:

Folk der ikke træner - træning er med til at øge forbrændingen og dermed kropsvarme

Søvnmangel - Folk der sover for lidt kan have større tendens til at fryse.

Kvinder - Kvinder har generelt større tendens til at fryse blandt andet pga. mindre muskelmasse. Jeg må bare sige, jeg har set flere seje piger og kvinder på vandet denne vinter, i så fald endnu mere respekt herfra...

Generelt skal hjernen vidst ikke arbejde for meget med en fortælling om, at man er sådan én, der fryser mere end andre. Det ér bare koldt, særligt for fingrene at windsurfe om vinteren, men med lidt omtanke og korrekt udstyr kan det lade sig gøre.


Rigtig god for forårssæson til alle - både vintersurferne og vi andre.

Nyd varmen, når den rammer landet.


Video: Vintersurf i Blåvand

Lars Bjerregaard Jensen har lagt en freezing cold video fra Blåvand op i Surfersloungegruppen på Facebook. Link til video

Billeder: Vintersurf i Hanstholm

I slutningen af januar tog Jimmy Shim disse flotte billeder fra en kold dag i Hanstholm: Link til artikel

Vintersurf Hanstholm windsurfing
Windsurfing i kolde forhold og kraftig vind

Video: Højskole SUP-surfer på isflager

Tilbage i 2017 delte Kim Jensen denne video fra Aalborg Fjord, hvor elever fra Aalborg Sportshøjskole trodsede is og kulde og tog ud på deres SUP-boards, eller faktisk brugte de isflagerne som boards... Link til video

K4fins.com

Udvalgte blogs

F2 internation team Anders Rasmussen

Joining F2

Jeg er superglad for at kunne fortælle, at jeg i 2024 skal sejle med F2 boards og sejl.
Norge windsurfing

As far as we can

Norge får vist landets smukke omgivelser og fjeldlandskaber frem i Adam Simms surfing video: As far as we can.
Anders E. Rasmussen windsurfer Hanstholm

Fantastiske Hanstholm

Den 4. august blev min bedste dag på windsurfboardet i mange år. Fantastiske Hanstholm leverede varen!
windsurf spinloop freestyle Anders E. Rasmussen

Video: How to spinloop

Håber det kan give inspiration og lyst til at træne en manøvre på vandet, som både er sjov, men også kan give ømme baller...
Anders E. Rasmussen shaka Alrø

Endelig freestyle ved Alrø

Det har været småt med freestyle for mit vedkommende i de sidste mange år. Tidligere valgte jeg ofte fladt vand...
Træning og motion - windsurfing

Vintertræning – et træningsprogram

For en del danske windsurfere medfører vinteren en pause med vores yndlingsaktivitet: Windsurfing.
Surf School Copenhagen

Tilmeld dig vores mailingliste

Nyhedsbrev: 2-3 gange årligt

  • Nyheder
  • Brugt udstyr
  • Vær først til at høre om nye tiltag